Edit

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas

032 / 205 – 631

 Windows 10 licence: šta su oznake OEM, FPP i GGK

Windows 10 licence: šta su oznake OEM, FPP i GGK

Opće poznato je da Windows operativni sistem može biti legalan i nelegalan (piratski) – što važi i za aktuelni Windows 10. Mnogi korisnici prilikom kupovine računara svoju pažnju fokusiraju na hardverske komponente kako bi bili sigurni u brzinu i stabilnost konfiguracije koju kupuju. Malo ko od njih tada razmišlja o softverskoj strani sigurnosti i stabilnosti pa ne razmišljaju o kupovini dobrog i stabilnog licenciranog operativnog sistema (OS).

Čak šta više nesvjesno preuzimaju rizik samovoljnim instaliranjem nekog od piratskih verzija OS-a. No, ubrzo nakon kupovine počinju da uviđaju probleme prilikom rada računara. Piratski softver (pa i piratski OS) dolazi sa neproverenih i nepouzdanih izvora, i zaista postoji velika vjerovatnoća da se sa takvim programima u vaš računar neprimjetno instalira neki virus ili maliciozni program. Mnogi korisnici i nisu svjesni problema jer prividno sve radi kako treba, ali u nekom momentu počinju da se dešavaju razlićita neobićna dešavanja i ćak gubitak vama bitnih fajlova. I još gore od toga je to da se sa tim nelegalnim softverima skriveno instaliraju i maliciozni programi koje mnogi hakeri rade kako bi pokrali vaše bitne podatke: identitet, akounte, lozinke, brojeve kreditnih kartica i sl.

Ovo nisu rijetki problemi, i vrlo često se u informatičkim krugovima govori o ovome. Hakeri napadaju na sve što može da bude bitno za njihovu korist. Facebook nalog i lozinke su česti ciljevi napada, a i bankovne kartice su meta kriminalaca na internetu. Kada dođu do važnih podataka, često ih sami koriste ili ih kao takve jednostavno prodaju trečim osobama.

Pravna regulativa OS-a

I sad bi možda i pomislili da su ovo jedini problemi vezani za korištenje nelegalnog piratskog softvera. Ali to nije tako. Korištenje piratskog softvera, povlaći za sobom i velike pravne probleme. Pošto je za pravljenje softverskih programa potrebno mnogo truda, odricanja, rada i znanja – samo korištenje nelegalnog softvera se jednostavno tretira kao krađa. Ako se ustanovi da koristite nelegalan softver ili OS, vi će te imati problema sa zakonom. Kao i svaka druga krađa i ovo će biti tretirano kao kazneno djelo krađe.

I nemojte se igrati s tim. Sada bi se vratili na priču o operativnim sistemima. Kupovinom licenciranog operativnog sistema, a u današnje vrijeme je to Windows 10 – vi će te zaobići te pravne probleme a i biti u mnogome zaštičeni od upada hakera u vaš računarski sistem. Vaš legalan operativni sistem će biti konstantno ažuriran novim dodacima koji će osjetno unapređivati sistem zaštite i tek tad će te biti sigurni u stabilnost i sigurnost računara. I još bitnije – nećete biti pravno opterećeni i močićete bez problema da koristitie legalni sistem kojeg ste kupili.

OEM, FPP i GGK licence

Kupovina licenciranog sistema donosi nekoliko nedoumica, ali na vrijeme proučiti sve šta vam se nudi umnogome će olakšat vaš izbor. Postoji nekoliko varijanti Win 10 sistema, ali nemoj da vas to zbuni. Nisu to Win 10 verzije već vrste licenci pod kojom kupujete sistem. Tu su razlike ne u tehničkim detaljima operativnog sistema, već je to pravni detalj pod kojim možete da koristite OS. Vaš sistem može biti nelegalan ćak i ako ste regularno kupili licencu ali je koristite na nepravilan naćin. Za male i srednje firme, te kućne korisnike Windows 10 se nudi pod pravnim licencama u OEM, FPP i GGK obliku.

OEM (Original Equipment Manufacturer)

OEM licenca je predviđena za isporuku isključivo uz nove računare. Ovo je i najbolji naćin da jednostavno nabavite Microsoft WIN 10 OS. Osim samog sistema na ovaj naćin se najlakše kupuje i Microsoft Office, a ostali programi se rijetko prodaju kao OEM licenca. Kupovinom originalnog OS-a ili Office-a, kao dokaz legalnog softvera dobijate orginalni medij programa zaštićen Hologramom. Naravno tu je i dokaz ugovora o korištenju i COA (Certifikat o autentičnosti). Ovo je naljepnica koju morate zaljepiti na vidno mjesto na računaru i to je prvi vidni dokaz legalnog softvera. Glavna prednost kupovine OEM licence je značajno povoljnija cena od standardne, ali je loše to što se na ovaj način OS vezuje za hardver i ne može prebaciti na neki drugi računar.

FPP (Fully Packaged Product)

FPP je program koji se prodaje na klasičan naćin. Zapakovan u dizajniranu kutiju koja sadrži instalacioni medij zaštićen hologramom, jedinstveni serijski broj, ugovor o korišćenju softvera i uputstvo za instalaciju – prodaje se u svim informatičkim maloprodajnim poslovnicama. FPP OS na kutiji ima Certifikat o autentičnosti, pa je potrebno sačuvati kutiju kao dokaz legalnog sistema. Program se prije upotrebe preko interneta ili telefonskim pozivom aktivira. Najbitnija razlika FPP OS-a u odnosu na OEM licencu je ta da se FPP proizvod može prebaciti sa jednog računara na drugi. Jedini uslov je da se sistem prvo ukoni sa prošlog računara.

GGK (Get Genuine Kit)

GGK je poseban program licenciranja isključivo namjeljen za legalizaciju postojećih računara. Kupovinom GGK licence dobijate operativni sistem koji će isto kao i OEM biti vezan za računar. Ovo se radi u slučaju da posjedujete računar uz koji nije kupljen OEM softver. Ovdje je bitno

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *